Mina favoritrecept - Bakverk

Banankaka -Fruktkaka - Kanelkaka - Kardemummakaka - LingonkakaMandelkaka - Pepparkaka, farmors mjuka - Sockerkaka bästÄppelkaka
Äppelpaj, frasig - Äppelpaj i mikron


Banankaka

2 väl mogna bananer
1 kkp socker
1 ägg
1½ kkp vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ dl grädde
50 g smält margarin

Bananerna mosas och blandas med sockret.
Ett lätt uppvispat ägg tillsättes.
Alla torra ingredienser blandas och röres ned i smeten.
Därefter grädden och sist margarinet.
Grädda i smord och bröad form i 175° i ca 35 min.

1 kkp = 1½ dl


Fruktkaka
2 st

250 g margarin
2 1/2 dl socker
4 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl (65 g) sötmandel eller nötkärnor
3-4 dl frukt, ex russin, syltade apelsinskal, suckat mm

Smörj och bröa två avlånga formar.
Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke.
Rör ner all frukt i mjölblandningen.
Rör sedan ner mjölblandningen i den porösa smeten.
Fördela den tjocka fruktsmeten i formarna och släta till på ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter i 175 grader.

Kakan blir tät och mycket hållbar.
Bör helst ligga någon dag innan den skäres i tunna skivor.
Går bra att djupfrysa.


Kanelkaka

3 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
75 g margarin eller smör
1 dl vatten
20 sötmandlar, skållade och skalade

Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och kanel.
Koka upp matfett och vatten och häll det i smeten.
Häll smeten i rund form ca 1½ liter.
Strimla mandeln och strö den över kakan.
Grädda i 175-200 grader i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna några minuter innan den stjälps upp och vänds.

Kakan kan också bakas i avlång form, för att sedan skäras i skivor.
Öka då mjölet med ½ dl till 3 dl.


Kardemummakaka

100 g margarin eller smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk stött kardemumma
1 1/2 dl mjölk
2-3 msk pärlsocker
10 grovt hackade sötmandlar

Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägget och sockret pösigt.
Blanda mjölet, bakpulvret och kardemumman och rör ner.
Tillsätt mjölken och matfettet.
Häll smeten i en rund slät form.
Strö över pärlsocker och sötmandel.
Grädda i 175-200 graders ugn i ca 40 minuter.
Stjälp upp och vänd.


Lingonkaka

4 1/2 dl vetemjöl
3 dl socker
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
2 tsk bikarbonat
5 msk (3/4 dl) mjölkpulver
1 1/2 dl lingonsylt
3 dl vatten
100 g smält margarin

Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt lingon, vatten och till sist margarinet.
Rör smeten jämn och häll i smord och bröad form.
Grädda i 175° i minst en timme.


Mandelkaka

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smält margarin
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
5 droppar bittermandelolja

Vispa ägg och socker pösigt tillsammans med bittermandeloljan.
Häll i det smälta smöret.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner blandningen i smeten.
Smord och bröad form.
200 grader, ca 30 minuter.


Pepparkaka, farmors mjuka

3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1,5 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1/2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2,25 dl mjölk
25 g smält margarin
2 msk lingonsylt

Detta blandas.

1 lätt vispat ägg tillsättes.

Smord och bröad form.
180 grader.
45-60 minuter.


Sockerkaka bäst

2 ägg
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
50 g smält margarin

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Sätt mjölblandningen och mjölken till äggsmeten och sist det smälta margarinet.

Smord och bröad form.
180 graders ugn.
35-40 minuter.
Minska värmen mot slutet.


Äppelkaka - billigare oktoberkaka

1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
50 g margarin
2-3 syrliga äpplen
2 msk strösocker + 1/2 tsk kanel

Blanda socker, mjöl och bakpulver.
Häll i mjölken och rör till en jämn smet.
Smält margarinet och låt det svalna något, blanda det med det övriga.
Bred ut smeten i en smord och bröad form.
Skala och skär äpplen i smala skivor och tryck ner dem tätt i smeten.
Strö över en blandning av socker och kanel.
Grädda i 225 grader i ca 30 minuter.


Äppelpaj - frasig

>5 äpplen
125 g margarin
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

Skala och skär äpplena i klyftor och lägg i form.
Smält margarinet, rör ner socker, mjöl och bakpulver.
Bred blandningen över äppelklyftorna.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Serveras med vaniljsås eller vispad grädde.


Äppelpaj i mikron

Skalade och klyftade äpplen
100 g smör eller margarin
1 dl farinsocker
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk kanel

Lägg äppelklyftorna i en hög form ca 20 cm i diameter.
Blanda de torra ingredienserna.
Smält smöret och blanda ner detta i det torra med en gaffel.
Strös över äppelklyftorna och plattas till lite lätt.
Under lock, 8 minuter i mikron, 750 Watt.
Serveras ljummen med exempelvis vaniljvisp.


Äppelpaj, Morsarvets

7-8 äpplen i klyftor
1,5 dl socker
50 g margarin
Saft av 1 citron
Kokas häftigt i 3 minuter under omrörning.

4 ägg
1 dl socker
Vispas pösigt.

1/2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
Vispas ner i äggsmeten.

Smörj en 2 liters form
Bred ut äppelkoket i formen
Töm över smeten.

Grädda i botten av ugnen
175 grader, ca 35 minuter.

Servera med vispad grädde.