Mina favoritrecept - Diverse

Flygande Jakob - Färskost - Glögg - Kycklingfiléer med kräftstjärtar och saffranssås - Körsbärslikör - Lök- och olivtårta - Omelett i ugn med stuvning - Pepparrotsgratinerad kassler - Romsås ā la ICA - Syltade kantareller - Varma smörgåsarVinbärslikör - Ängamat 
 


Flygande Jakob
6 portioner

1 kg kycklingfilé
140 g bacon
3 bananer
2 dl chilisås
4 dl vispgrädde
1 1/2 dl jordnötter
3 tsk curry

Strimla kycklingfilé och bacon.
Steck dem i omgångar på medelstark värme tills kycklingen fått fin färg.
Lägg över i en hyfsat stor ugnsform.
Skiva bananerna och lägg uppepå.
Vispa grädden och blanda med chilisås och curry.
Häll över och bred ut.
Strö över jordnötter.
Gratinera något under mitten i ugnen i 225 grader i 15 minuter.
Serveras med kokt ris och sallad.


Färskost

2 l standardmjölk
1/2 l standardfil
3 ägg
2 msk finklippt gräslök

Vispa äggen lätt.
Vispa ner mjölk, filmjölk och gräslök.
Upphetta vid svag värme till kokpunkten.
När osten samlats, låt rinna av i durkslag.
Uppsttjälpes.
Skäres i skivor på smörgås tillsammans med t ex spickefläsk eller rökt korv.


Glögg

5 liter svagdricka utan konserveringsmedel
2 1/2 kg strösocker
250 g russin
5 st medelstora skivade råa potatisar
1 pkt bakjäst
1 kanelstång
5 cm hel ingefära
1 påse kardemummakärnor
1 påse hela kryddnejlikor

Blanda samman allt i en 10 liters ren hink.
Täck över med gladpack/plastfolie, stick små hål i plasten.
Låt hinken stå i rumstemperatur.
Efter ca 3 veckor, eller då det slutat bubbla, är glöggen utjäst.
Glöggen blir bara godare om den får stå ett par veckor till.
Är glöggen grumlig finns det jäst kvar.
Häll då i 1/2 dl strösocker och rör om samt låt slutjäsa.

Ger ca 5 liter glögg med upp till 15 % alkoholhalt.


Kycklingfiléer med kräftstjärtar och saffranssås
4 portioner

4 st kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt och peppar

4 portioner kokt ris

Sås:
1 burk kräftstjärtar i spad 150 g
1 dl torrt vitt vin
1 påse saffran 0,5 g
2 dl kokbar creme fraiche
1/2 dl Maizena ljus såsredning
Hackad dill

Bryn kycklingfiléerna väl runt om i het panna och krydda.
Blanda kräftspad, vin, saffran och creme fraiche och låt koka upp under omrörning.
Red av med Maizena, smaka av med kryddor och rör ner dill.
Bottna med ris i en smord form.
Lägg över kycklingfiléerna och täck med 2/3 av såsen.
Sätt in formen i 225 grader i drygt 15 minuter.
Rör ner kräftstjärtarna i resten av såsen.
Ta ut formen och fördela kräftsåsen över kycklingen.
Sätt in i ytterligare drygt 10 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Servera med en god sallad.


Körsbärslikör

1 l körsbär
5 dl strösocker
37 cl sprit

Varva bär och socker i en rak burk med lock.
Häll på spriten och tillslut.
Låt stå i 1 månad, vänd burken 1 gång per dag.
Sila och låt stå i 3 dagar.
Sila bort bottensatsen.
Vinner på lagring.


Lök- och olivtårta
8 bitar

4 gula lökar - ca 400 g
smör
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
4 ägg
2 dl riven ost
100 g svarta urkärnade oliver

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva löken tunt.
Fräs löken mjuk i smör i en stor stekpanna på svag värme.
Rör ner grädden och krydda med salt, peppar och timjan.
Låt det koka ca 10 minuter och därefter svalna.
Rör ner äggen i lökröran.
Häll alltsammans i en smord ugnssäker form, ca 23 cm i diameter.
Lägg i oliverna och strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Tips: Servera med bröd och en sallad.
Kan göras klart i förväg och värmas vid servering.


Omelett i ugn med stuvning
4 portioner

Omelett

6 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
4 ägg

Vispa samman mjölk och mjöl samt koka upp under omrörning.
Vispa sönder äggen och blanda dem med saltet och den svalnade mjölken.
Grädda i smord form, 200 grader ca 20 minuter.

Stuvningsbas

50 g margarin
1/2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
salt

Smält margarinet och rör i mjölet.
Häll i mjölken och sjud ett par minuter under omrörning.

Stuvningssmaker

1 burk musslor
1 fiskbuljongtärning

Byt ut saltet i stuvningsbasen mot en i varm mjölk utrörd fiskbuljongtärning.
Blanda i musslorna strax innan stuvningen skall hällas över omeletten.


Pepparrotsgratinerad Kassler
4 portioner

500 g kassler
600 g palsternacka
4 dl Kelda sås Simply Cheese
2 dl Kvibille riven ädel
2 msk riven pepparrot
1/2 dl hackad persilja

Skala och skiva palsternackan.
Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 5 minuter och låt den rinna av.
Lägg den i en smord, ungssäker form.
Skär kasslern i skivor och lägg ovanpå.
Blanda sås, ädelost, pepparrot och persilja och häll över kasslern.
Gratinera i mitten av ugnen, 225 grader, 20 minuter.
Servera med exempelvis stekta tomater.


Romsås ā la ICA

En burk creme fraiche (34%)
En burk röd caviar
En matsked majonnäs
Lite malen svartpeppar
Lite pressad citron
Två matskedar finhackad rödlök

Låt stå i kylen något dygn.


Syltade Kantareller

3 l färska kantareller
5 dl utspädd ättika (1 3/4 dl eller snött 2 grader)
5 dl strösocker
5 g hel ingefära
5 g hel kanel
1/2 tsk hela nejlikor
1 skiva rödlök

Förväll svampen och låt den rinna av.
Lägg kryddorna i en påse av t ex gasväv.
Koka lagen tjock och simmig.
Lägg i svampen och låt koka i 1 timme.


Varma smörgåsar

Med räkor

1 skiva fiberformbröd
18 g skalade räkor
curry
paprikapulver
4 skivor ost
2 msk chilissås eller sweet chili (OBS! är starkare)
1 tsk majonnäs

Blanda chilisås och majonnäs och bred ut på brödet.
Lägg på räkor och krydda med curry och paprikapulver.
Toppa med ost.
Grädda i 200 grader tills smörgåsarna fått fin färg.


Vinbärslikör

Fyll en vidbrättad flaska el dyl med vinbär.
Fyll på fullt med strösocker och skaka ner mellan bären, fyll på mer om det går.
Fyll på fullt med vodka och vänd om så sockret löser sig.
Fyll på mer vodka allt eftersom det får plats.

Låt stå i tre veckor.
Vänd upp och ner varje dag.
Sila bort bären.
Dekantera gärna bort bottensatsen.
Ger ca 15% alkoholhalt.

Ungefärliga proportioner är:
2 liter (1,3 kg) bär
6 1/2 dl socker
5 dl vodka

"Spädning" med ytterligare 7 dl vodka ger ca 25% alkoholhalt.


Ängamat - redd grönsakssoppa
4 portioner

Minst 1 liter skurna blandade grönsaker, färska eller frusna
1/2 l vatten
2 tsk salt
1/2 l mjölk
1 msk vetemjöl
1 msk grönsaksfond
1 äggula
1/2 dl grädde
Persilja

Koka upp vatten och salt.
Lägg i grönsakerna och koka dem mjuka i 5-15 minuter.
Tag upp grönsakerna och lägg i serveringskärlet - håll dom varma.
Rör ut vetemjölet i lite av mjölken.
Häll resten av mjölken i grönsaksspadet och koka upp.
Häll i vetemjölsredningen, rör om och koka några minuter.
Smaksätt med 1 msk grönsaksfond.
Blanda äggulan och grädden och häll i under omrörning.
Soppan får sedan inte koka.
Häll den het över grönsakerna och lägg i hackad persilja.
Servera med ostsmörgås.