Mina favoritrecept - Fisk

Stinas inlagda matjessill - Rödspättafilé i musselsås - Laxpudding - Medelhavsgratäng - Fiskgryta med sweet chilisås - Ädelostbakad fisk -
Fisksurprise 


Stinas inlagda matjessill

2 burkar matjessill
2 msk ättikssprit
2 msk olja
1/2 dl socker
1 dl väl krossade tomater
1/2 tsk krossad kryddpeppar
1/2 tsk krossad svartpeppar
>2 msk finhackad lök
>1 msk hackad dill

Rör ättikssprit, olja och socker tills sockret löst sig.
Blanda ner det övriga.
Skölj väl av matjessillens eget spad och lägg den i en burk.
Häll över lagen, rör om och låt stå minst ett dygn.


Rödspättafilé med musselsås
4 portioner

600 g rödspättafilé, färsk eller fryst
salt och vitpeppar (citronpeppar)
1 burk musslor (ca 250 g)
2 dl vatten + musselspadet
1 fiskbuljongtärning
1 dl vitt matlagningsvin
2 dl crème fraiche
dill

Tina frysta filéer, salta och peppra.
Koka upp vatten, musselspad, buljongtärning och vin i en traktörpanna.
Rör ut crème fraiche i buljongen och lägg i fisken.
Sjud på svag värme ca 5 minuter.
Lägg på musslor och klipp över dill.
Servera med kokt ris.


Laxpudding
4-5 portioner

300-400 g gravad eller rökt lax
8-10 potatisar, råa eller kokta
1 gul lök
ca 1 dl hackad dill
3 ägg
4 dl mjölk
1/2 krm svartpeppar

Skär laxen i strimlor.
Skala och skiva potatis och lök.
Lägg hälften av potatisen i en smord, ugnssäker form.
Lägg på lax, dill och lök.
Täck med resten av potatisen.
Vispa samman ägg, mjölk och svartpeppar och häll det i formen.
Grädda i 225 graders ugn.
Rå potatis: I botten av ugnen ca 60 minuter.
Kokt potatis: I mitten av ugnen 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat.
Garnera med dill och servera med en citronklyfta och sallad.


Medelhavsgratäng (sopplik)
4 portioner

600 g fryst vit fisk, filéer eller i block
10-12 strimlade soltorkade tomater i olja
1 dl strimlad färdigmarinerad paprika
1/2 dl halverade gröna urkärnade oliver
1 kruka finhackad basilika
1 dl riven parmesanost
4 dl vatten
5 msk Touch of Taste hummerfond
Dill
Salladslök
Ärtskott

Smörj en eldfast form.
Dela fisken i mindre bitar, ca 2 cm stora, och lägg i formen.
Blanda samman tomater, paprika, oliver, basilika och ost och bred över fisken.
Rör ihop vatten och hummerfond och häll över.
Peta med en gaffel så att vätskan rinner ner.
Gratinera i nedre delen av ugnen i 200 grader i 45 minuter.
Ta ut och låt gratängen vila lite.
Garnera med dill, finhackad salladslök och lite ärtskott.
Servera med vitlöksaioli, sallad och bröd.


Fiskgryta med sweet chilisås
4 portioner

600 g fiskfilé, typ sej eller hoki
2 vitlöksklyftor
3 paprikor i olika färger
2 purjolökar
smör
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 fiskbuljongtärningar
4 msk sweet chilisås
1/2 tsk salt

Skär fisken i 3 cm stora bitar.
Skala och hacka vitlöken.
Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar.
Grovstrimla purjolöken.
Fräs grönsakerna i smör i en stor gryta tills de är mjuka, ca 5 minuter.
Häll i vatten och grädde.
Tillsätt buljongtärningar och sweet chilisås.
Låt det koka upp.
Smaksätt med salt.
Lägg i fisken och låt det sjuda 3-5 minuter.
Servera grytan med kokt ris.


Ädelostbakad fisk
4 portioner

600 g vitfisk (torsk, sej, hoki el.dyl.)
1 tsk salt
2 dl visp- eller matlagninsgrädde
1 dl riven ädelost
1/2 dl vitt alkoholfritt matlagningsvin
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 msk torkade franska örter

Skär den färska eller tinade fisken i portionsbitar och salta.
Blanda grädde, ädelost, matlagningsvin, vitlök och franska örter.
Fördela blandningen över fisken.
Gratinera i 200° ugn i cirka 15 minuter eller tills fisken är klar.
Servera med ris eller potatis.


Fisksurprise
4 portioner

140 g bacon
1 purjolök
1 msk smör
600 g fisk av valfri sort, tinad
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar

Sås
2 dl grekisk yoghurt
2 tsk maizenamjöl eller potatismjöl
1 dl grädde
2 msk majonnäs
1 tsk chilipeppar
1 msk dijonsenap
1 fiskbuljongtärning, smulad
2 msk hackad dill

15-20 räkor, tinade
2 msk hackad dill

Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla bacon och purjolök och stek i smör några minuter tills det fått fin färg.
Skär fisken i bitar och lägg i en smord ugnsfast form.
Salta och peppar fisken och lägg bacon- och purjolöksfräset ovanpå.

Sås
Blanda först ut yoghurten med mjölet, för att undvika att såsen skär sig när den värms.
Rör därefter i de övriga ingredienserna och häll sedan såsen över fisken.
Gratinera i ca 15-20 minuter.

Garnera med räkor och dill.
Servera med pressad potatis och kokta grönsaker.