Mina favoritrecept - Grytor

Biff Stroganoff - Burgundisk Köttgryta - Dragonkyckling - Indonesisk gryta - Kaneldoftande grytaKorvgrytaKorv Stroganoff - Korv Stroganoff ChorizoKycklinggryta - Kycklingfilégryta - Leverpanna med bacon & champinjoner - Leverstuvning - Portergryta - Präriegryta - Redaktörens söndagsgryta - Renskavsröra - Risotto med köttfärs & jordnötter - Räkgryta 


Biff Stroganoff
4 portioner

400 g benfritt nötkött
1 gul lök
2 msk margarin eller smör
1 tsk salt
1 krm svart- eller vitpeppar
2 msk tomatpuré
1Ŋ dl vatten
2 tsk pressad citron eller sherry
1 dl grädde eller gräddfil

Skär köttet i centimetertjocka skivor eller köp färdigstrimlat.
Skala och hacka löken.
Bryn fettet i en stekpanna. Bryn köttet hastigt.
Minska värmen, lägg i en hackade löken och låt den bryna med.
Krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatpuré och vatten.
Efterstek under lock på svag värme 5-10 minuter.
Smaksätt med citronsaft eller sherry.
Späd med grädden mot slutet.
Gräddfilen får inte koka, tillsätts omedelbart före serveringen.

Grädden kan bytas ut mot smaksatt Creme Fraiche. Serveras med ris.


Burgundisk Köttgryta
4-6 portioner

600 g grytbitar av nöt
3 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm svart- eller vitpeppar
2 msk margarin eller smör
1 dl buljong (tärning)
4 dl enkelt rödvin
1 vitlöksklyfta eller 1 krm vitlökspulver
1 bit citronskal
2 krm timjan
1-2 lagerblad
2 msk tomatpuré
2 gula lökar
2 medelstora morötter
2 purjolökar
persilja

Vänd grytbitarna i vetemjöl kryddat med salt och peppar.
Bryn fettet i en stekpanna och bryn bitarna runt om.
Lägg över köttet i en gryta.
Späd i pannan med buljong.
Häll skyn och rödvinet i grytan.
Tillsätt kryddorna, vitlöken pressad och den gula löken skuren i klyftor.
Koka på svag värme under lock ca 1 timme.
Skala och skiva morötterna och purjon.
Lägg först i morötterna, purjon en stund senare.
Fortsätt koka under lock, sammanlagt ca 1 1/2 timme.
Smaka av väl och tillsätt ev. mer salt och peppar.
Klipp rikligt med persilja över.
Serveras med kokt potatis eller ris.

För att göra grytan extra festlig kan man fräsa hela champinjoner, smålökar och ev. strimlad bacon och blanda i mot slutet av kokningen.


Dragonkyckling
4 portioner

1 msk margarin
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
2 1/2 dl matlagningsgrädde eller dylikt
1/2 hönsbuljongtärning
1 tsk 12% ättikssprit
1 tsk honung
1 tsk torkad dragon
1 1/2 tsk dijonsenap
1 1/2 tsk skånsk senap
1 krm vitpeppar
1 krm salt

Bryn kycklingstrimlorna i margarinet.
Blanda ut mjölet i vattnet och häll det och grädden över kycklingen.
Koka upp under omrörning.
Smaksätt med buljong, ättika, honung, dragon, senap, peppar och salt.
Låt småkoka i ca 5 minuter.

Servera med pressad potatis och kokta grönsaker.


Indonesisk gryta
4 portioner

500 g magert bogfläsk eller färsk skinka
2 msk margarin eller smör
2 krossade vitlöksklyftor
2 skivade gula lökar
1 dl vinäger
1Ŋ dl vatten
3 msk soya
2-3 msk honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk koriander

Skär köttet i strimlor och bryn det i matfettet.
Tillsätt vitlöksklyftorna och löken och låt det fräsa med en stund.
Späd med vinäger, vatten och soya.
Tillsätt honungen, saltet, pepparn och den krossade koriandern.
Låt alltsammans sjuda 35-40 min eller tills köttet är mört.

Servera den kraftigt smakande grytan med kokt ris och grönsallad eller brytbönor.


Kaneldoftande gryta
4 portioner

800 g högrev, märgpipa eller grytbitar
2 små äpplen
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
3 dl rött vin eller matlagningsvin
6 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
2 tsk strösocker
1 krm kanel
persilja
smör till stekning
salt
peppar

Skär köttet i stora bitar.
Bryn köttet i omgångar i en stekgryta.
Tillsätt 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar.
Lägg köttet åt sidan.
Skala, kärna ur och skiva äpplena.
Bryn äpplen, pressad vitlök och tomatpuré i stekgrytan i 1 msk smör.
Tomatpurén ska bli ordentligt brun men inte bränd.
Lägg tillbaka köttet och tillsätt vin, vatten och hönsbuljongtärningar.
Låt grytan småkoka i minst 2 timmar, gärna längre.
Smaka av med socker, kanel och eventuellt mer salt.
Strö över lite finklippt persilja.

Servera köttgrytan med kokt potatis, smörstekta äpplen, fransk senap och svartvinbärsgelé.


Korvgryta
4 portioner

400 g mager falukorv
1 liten purjolök
200 g skivade champinjoner
1 msk matfett
1/2 buljongtärning
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2  msk tomatpuré eller senap
1/2 krm svartpeppar

Dra skinnet av korven och strimla den.
Skölj och strimla purjolöken.
Fräs svamp och purjolök i fettet i en gryta tills nästan all vätska kokat in.
Tillsätt korv och smulad buljongtärning.
Strö över mjölet och späd med mjölk.
Koka upp under omrörning och låt sjuda i några minuter.
Smaksätt med tomatpuré eller senap och peppar.

Serveras med makaroner eller spagetti.


Korv Stroganoff
4 portioner

400 g medister- eller falukorv
2 gula lökar
1-2 msk margarin eller smör
2-3 msk tomatpuré
2 dl mjölk eller grädde
salt
vit- eller svartpeppar
persilja

Drag skinnet av korven och skär den i 1/2 cm tjocka strimlor.
Skala och hacka löken.
Bryn fettet i en stekpanna.
Bryn korv och lök.
Tillsätt tomatpurén och rör om.
Späd med mjölk eller grädde.
Smaksätt med salt och peppar.
Koka ett par minuter.
Klipp över rikligt med persilja.


Korv Stroganoff - Chorizo
4 portioner

2 chorizokorvar
1 gul lök
1 röd paprika
1 burk kidneybönor
1 burk krossade tomater
2-3 msk stark chilisås
2Ŋ dl matlagningsgrädde
smör till stekning
salt, peppar

Skär korven i slantar.
Skala och finhacka löken.
Fräs korv och lök tills löken är gyllenbrun och korven fått lite färg.
Skölj, dela, kärna ur och skär paprikan i stavar.
Låt fräsa med korven tills den får färg.
Spola av kidneybönorna i kallt vatten.
Lägg dem i pannan tillsammans med krossade tomater och chilisås.
Låt koka i 5-10 minuter.
Tillsätt matlagningsgrädden och smaka av med salt och peppar.

Servera med kokot ris.


Kycklinggryta
4 portioner

1 grillad kyckling
2 msk fransk senap
2 msk kinesisk soja
1 1/2 tsk krossad grönpeppar
2 dl grädde
100 g margarin

Rensa kycklingen och dela den i småbitar.
Blanda senap, soja, grönpeppar och grädde.
Häll blandningen över kycklingen.
Klicka över margarin.
200-225 graders ugn under lock tills såsen är simmig, ca 30-40 minuter.
Servera med ris.

Variant:
Byt ut grädden och margarinet mot 4 dl creme fraiche.
Häll över.
Låt stå och dra en stund.
I ugn 200° 15 minuter.
Strö över 1 dl jordnötter.


Kycklingfilégryta, Ingrids
5 portioner

1 kg kycklingfilé
1 stor gul lök
250 g färska champinjoner
100 g torkade aprikoser (10-15 st)
5 dl matlagningsgrädde
1 dl mango chutney
1 1/2 hönsbuljongtärning eller 2 msk kycklingfond
Maizena redning
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
Smör och olivolja

Skär kycklingen i bitar.
Skala och finhacka löken.
Ansa och skär champinjonerna i bitar.
Strimla aprikoserna.
Bryn kycklingen i smör och olja i en stekpanna.
Lägg över i en gryta.
Fräs löken och champinjonerna i stekpannan.
Tillsätt fräset i grytan tillsammans med aprikoser, grädde, mango chutney och buljong.
Koka upp och låt koka 10-15 minuter.
Strö Maizena redning över och låt koka ytterligare 2-3 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och gärna syltad pumpa.


Leverpanna med bacon & champinjoner
4-5 portioner

100 g bacon
400 g ungnötlever
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
100 g champinjoner
1 1/2 dl vatten
1/2 msk äkta soja
Persilja

Klipp eller skär baconskivorna i strimlor och stek dem knapriga i en stekpanna.
Tag upp dem och låt dem rinna av.
Skölj och skiva champinjonerna.
Skär levern i strimlor.
Vänd levern i vetemjöl blandat med salt och peppar.
Bryn leverstrimlorna i baconfettet.
Lägg sedan i champinjonerna och fräs dem med levern en stund.
Tillsätt vatten och soja.
Koka under lock på svag värme ca 10 minuter.
Strö över baconstrimlorna och klipp rikligt med persilja över.


Leverstuvning
4 portioner

100-200 g champinjoner
250 g kalv- eller kycklinglever
2 msk margarin
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
1/2-1 dl buljong (tärning)
1/2-1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Sherry eller apelsin

Skölj och skiva champinjonerna.
Bryn fettet i en stekpanna och bryn champinjonerna.
Skär under tiden levern i tärningar.
Bryn dem tillsammans med svampen.
Strö över mjölet och rör om.
Späd med grädde och buljong.
Krydda med salt och vitpeppar.
Koka under lock på svag värme i ca 5 min.
Smaksätt med sherry eller med saften av en halv apelsin.


Portergryta
4 portioner

300 g smålök
3 msk matfett
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
800 g nötgrytbitar
1 flaska porter
1 köttbuljongtärning
1 msk fransk senap
2 msk brun farin
1/2 msk timjan
1/2 dl hackad persilja

Skala lökarna.
Smält matfettet i en stekgryta och bryn lökarna på svag värme.
Tag upp dem.
Blanda mjöl, salt och peppar i en stor plastpåse.
Lägg köttbitarna i påsen och skaka om.
Bryn kötbittarna i matfettet, några i taget.
Lägg tillbaka lökarna i grytan tillsammans med köttet.
Häll på portern.
Lägg i buljongtärningen och koka på svag värme i 5 minuter.
Rör i senap, farin och timjan.
Låt småputtra i cirka 1 timme under lock tills köttet känns mört.
Strö till sist över den hackade persiljan.
Kan serveras med potatismos eller bröd.


Präriegryta
4-6 portioner

800 g strimlat griskött
1 burk (ā 410 g) cannellini-bönor (vita)
1 burk (ā 410 g) kidney-bönor (röda)
1 burk (ā 200 g) svarta bönor
1 burk (ā 400 g) skivade champinjoner
2 burkar (ā 198 g) majskorn
150 g zucchini
400 g röd paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olja
1/2 dl soya
2 köttbuljongtärningar
Sweet Chili-sås
Vatten
Salt
Vitpeppar
Paprikapulver
Chilipulver
Maizenaredning

Fräs köttet i oljan, salta och peppra lite lagom.
Hacka lök, paprika, zucchini, häll i det och fräs en stund till.
Slå på soyan, ha i majsen och bönorna (samtliga avrunna) samt den krossade och hackade vitlöken.
Låt puttra ordentligt under lock i minst en halvtimme, rör om lite då och då, slå på mer vatten om det behövs.
Red av med Maizena till lagom konsistens.

Detta är ett försök att återskapa den konserverade Präriegryta som man fick när man gjorde lumpen. Och det blev ganska lika faktiskt. Dock inte lika mycket plåtsmak.


Redaktörens söndagsgryta
4 portioner

600 g fläskfilé
Smör
2 Bratwurst eller annan kryddstark korv
1 msk vetemjöl
100 g syltlök
150 g svarta oliver
1 strimlad röd paprika
3/4 dl hackad ättiksgurka
3 dl grädde
1 tsk smulad mejram
Salt
Nymalen svartpeppar
Soja
Pulverbuljong

Putsa fläskfilén och skär den i knubbiga skivor.
Skär korven i centimetertjocka slantar.
Bryn kött och korv i smör i en tjockbottnad gryta eller i en stekpanna.
Häll över allt i grytan igen.
Lägg i paprikastrimlorna.
Krydda med salt, peppar och mejram.
Strö över vetemjölet och rör om.
Tillsätt grädden och låt koka upp.
Lägg i syltlök, svarta oliver och ättiksgurka.
Smaksätt om så behövs med buljong och soja.
Låt grytan puttra i 10-15 minuter.
Späd med mera grädde (eller mjölk) om så behövs och smaka av blandningen.
Värm grytan före servering och strö över klippt persilja.
Serveras med ris, pasta eller kokt eller pressad potatis.


Renskavsröra
4 portioner

300 g trattkantareller eller 20 g torkade
2 paket fryst renskav ā 240 g
2-3 msk margarin eller smör
1 gul lök
2 dl crčme fraiche
1 dl messmör
salt
peppar

Stek trattkantarellerna snabbt i het panna i lite av matfettet.
(Torkade blötläggs först en timme och kramas ur.)
Lägg svampen åt sidan.

Stek renskavet otinat i matfett.
Skrapa med en gaffel så att sjoken lossnar.
Lägg köttet åt sidan.

Skala och hacka löken.
Fräs löken i matfett i stekpannan.
Tillsätt renskav, crčme fraiche, messmör och allra sist trattkantarellerna.
Salta och peppra.
Låt röran koka ihop i någon minut.
Servera med pasta och körsbärstomater.


Risotto med köttfärs och jordnötter
5 portioner

500 g blandfärs
1 stor finhackad lök
2 lite gröna skivade bananer
4 hårdkokta hackade ägg
2 dl stora jordnötter
2 st finhackade Piri-Piri eller 2 tsk Sambal Oelek
8 pressade vitlöksklyftor
3/4 dl soya
peppar
4 portioner kokt ris

Stek köttfärs, lök och Piri-Piri tills köttfärsen är helt färdigstekt.
Peppra lite lätt.
Häll bananerna, äggen och jordnötterna i köttfärsen.
Ha i vitlöken och soyan.
Rör ihop.
Häll i riset och blanda väl.


Räkgryta
4 portioner

1-2 gula lökar
3 äpplen
1/2 dl vetemjöl
40 g smör
1 msk curry
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tärning fiskbuljong
1 dl lättmjölk
2 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
1-2 krm cayennepeppar
400 g skalade räkor
3 msk honung

Hacka löken.
Skär äpplen i tärningar.
Fräs tillsammans med curry i smör.
Tillsätt mjölet och en del av vätskan
Småputtra i 10 minuter.
Tillsätt resten av vätskan och kryddorna.
Tillsätt räkorna och honungen.
Honungen kan med fördel smältas i mikrougn.
Hetta upp och servera med vitt bröd och ris.

Curryn kan bytas ut mot paprikapulver, använd då mindre cayennepeppar.