Mina favoritrecept - Köttfärsrätter

Chili con carne - Franska färsbiffar med dragonpepparsås - Köttfärslimpa i mikron - Köttfärslåda - Köttfärssås - LindbergarePannbiffar, kryddiga - 
Risotto med köttfärs och jordnötter - Schweizerrullar


Chili con carne
4-5 portioner

2½ dl (ca 200 g) bruna eller vita bönor (5-6 dl kokta)
2 gula lökar
1 grön paprika
1 röd paprika
2 msk margarin eller smör
ca 300 g blandfärs
1 burk (ca 400 g) tomater
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1-1½ msk chilipulver eller 2 krm kajennpeppar
persilja

Koka bruna eller vita bönor.
Skala och hacka löken.
Kärna or och hacka paprikorna.
Fräs det hackade i fettet i en gryta, helst en som rätten kan serveras ur.
Öka värmen, blanda i köttfärsen och fräs under omrörning.
Tillsätt tomaterna med spad, salt, pressad vitlök och kryddor.
Koka under lock på svag värme ca 30 min.
Blanda i bönorna mot slutet och låt dem koka med ca 5 min.
Smaksätt ev. med mera salt och kryddor.
Klipp över rikligt med persilja.

De hemkokta bönorna kan bytas ut mot ca 500 g färdiglagade bruna bönor eller 1-2 burkar vita bönor i tomatsås.


Franska färsbiffar med dragonpepparsås
4 portioner

600 g köttfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
1 tsk koncentrerad kalvfond
1 tsk timjan
1 presssad vitlöksklyfta
1 tsk lökpulver
1/2 sl rödvin
salt och peppar
smör och rapsolja

Blanda ägg, ströbröd, kalvfond, timjan, vitlök, lökpulver och rödvin.
Arbeta i färsen, salta och peppra, forma till biffar.
Stek i lika delar smör och rapsolja i medelvarn panna, ca 3 minuter på varje sida.

Dragonpepparsås

2 dl grädde
1 dl vatten
1 dl rödvin
1 msk koncentrerad kalvfond
rejält med nymald svartpeppar
1 tsk dragon
maizena till redning
sojakulör till färgning

Koka upp grädde, vatten och vin.
Tillsätt kalvfond, peppar och dragon.
Red av med maizena löst i vatten och sjud i 5 minuter.
Färga med sojakulör och smaka av.

Ugnsstekta potatisklyftor smakar gott till.


Köttfärslimpa i mikron
4 portioner

400 g köttfärs
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl vatten, mjölk eller buljong
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svart- eller vitpeppar
1 msk råriven lök eller finhackad brynt lök eller 1/2 tsk lökpulver
1 msk soja

Blanda havregryn och potatismjöl med vätskan.
Låt blandningen svälla i tio minuter.
Blanda i ägg, salt, peppar och lök.
Lägg i färsen och rör den smidig.
Forma färsen till en längd och lägg den i en mikrovågssäker form.
Pensla köttfärslängden med soja.
Placera formen på glasplattan.
Tillaga utan lock, 750 W i tio minuter.
Sänk effekten till 350 W och fortsätt tillagningen i ytterligare fem minuter.

Serveras med pasta och en god sås.


Köttfärslåda
4-5 portioner

1 kg köttfärs
2 dl majonnäs
3 msk farin
Salt, peppar och vitlökspulver
Potatis av mjölig sort

Blanda köttfärs med majonnäs och farin.
Krydda efter behag.
Lägg i en ugnsfast form och släta till.
Skala och skiva potatis som trycks ner på högkant tätt i smeten.
200 graders ugn i 30-60 minuter tills potatisen är mjuk.
Servera med grönsaker eller sallad.


Köttfärssås
4 port.

500 g blandfärs
2 gula lökar
2 msk margarin eller smör
1 msk vetemjöl
1 burk (ca 400 g) tomater eller 3-4 msk tomatpuré
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
1 tsk örtkryddor, t ex timjan, mejram, oregano, basilika
1 krm vitlökspulver
Äkta soja
Persilja

Skala och hacka löken.
Smält fettet i en stekpanna och fräs löken.
Öka värmen och bryn köttfärsen under omrörning.
Strö över mjölet och rör om.
Tillsätt tomaterna med spad eller tomtapuré samt vatten.
Smaksätt med salt, kryddor och lite soja.
Koka såsen under lock ca 10 min.
Klipp över persilja.

Serveras med kokt pasta.

Variant

Lök och blandfärs som ovan.
Ha i två burkar Crème Bonjour Cuisine med smak av Fransk senap och örter.
En bra klick med Västervikssenap och en skvätt soja.
En annorlunda köttfärssås på senapsbas istället för tomat/ketchup.


Lindbergare
6 port.

1 kg nötfärs
2 finfördelade rödbetor
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 krm salt
1 tsk vitlökspulver
1 msk capris
Peppar

Blandas väl (Tips: Använd elvispen med degkrokarna).
Biffar stekes på medelhög värme.

En modifierad variant på Biff à la Lindström.


Pannbiffar, kryddiga
4 portioner

600 g blandfärs
salt och peppar
1 krm spiskummin
1 krm paprikapulver
1 krm chilipulver
5 msk messmör
2 ägg

Blanda färs och kryddor.
Tillsätt ägg och messmör.
Rör ihop till en fin och smidig färs.
Dela upp och forma små pannbiffar.
Stek dem gyllenbruna 2-3 minuter på var sida.

1 dl majonnäs
3 dl matlagningsyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk rivet citronskal
salt och peppar

Blanda majonnäs, yoghurt, vitlök och citronskal.
Smaksätt med salt och peppar.

Servera biffarna med citronyoghurten, samt sallad eller pasta.


Risotto med köttfärs och jordnötter
5 portioner

500 g blandfärs
1 stor finhackad gul lök
2 lite gröna skivade bananer
4 hårdkokta hackade ägg
2 dl stora jordnötter
2 st finhackade Piri-Piri eller 2 tsk Sambal Oelek
8 pressade vitlöksklyftor
3/4 dl soya
4 portioner kokt ris

Stek köttfärs, lök och Piri-Piri tills köttfärsen är helt färdigstekt.
Peppra lite lätt.
Häll i bananerna, äggen och jordnötterna i köttfärsen.
Ha i vitlöken och soyan.
Rör ihop.
Häll i riset och blanda väl.


Schweizerrullar
4 portioner

500 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk vitlökspulver
200 g riven ost
2 ägg
3 msk klippt gräslök
8-10 lite tjockare skivor rökt skinka

Sås
4 dl vispgrädde
1 dl sweet chilisås (eller något mer)
Smaka av med salt och peppar
Rosépeppar

Arbeta ihop köttfärs, kryddor, ost, ägg och gräslök.
Fördela blandningen över skinkskivorna.
Rulla ihop och placera med skarven ner i en smord form.
Rör ihop såsen.
Häll såsen över rullarna och strö över rosépeppar.
200 grader, mitt i ugnen, ca 30 minuter.
Ös sås över rullarna 2-3 gånger.

Servera med pressad potatis eller ris.