Mina favoritrecept - Pastarätter

Makaronpudding -PastagratängPastasallad, vickning - Pastasås m skinka och curry


Makaronpudding
4-5 portioner

4 portioner makaroner
2 hg rökt skinka, bog, korv el. dyl.
2 gula lökar eller purjolök
2 dl riven ost
3 ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
vit- eller svartpeppar

Koka makaronerna, men minska koktiden ett par minuter.
Skär köttet i tärningar.
Hacka löken eller finstrimla purjon.
Blanda kött, lök och hälften av osten med de kokta makaronerna.
Ha i en smord ugnssäker form.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll smeten över makaronblandningen.
Grädda långt ner i 200 grader ca 45 minuter.
Strö över resten av osten när det återstår ca 10minuter.


Pastagratäng
4 portioner

400 g nötfärs
5 dl Gnocchipasta
1 hackad gul lök
1 hackad röd paprika
4 dl matlagningsgrädde
1-2 dl sweet chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Chilipulver
Riven ost

Sätt ugnen på 225 gr.
Koka pastan al dente.
Stek nötfärs, lök och till sist paprika.
Blanda grädde, chilisås, vitlök och kryddor.
Blanda allt i ugnsfast form och täck med ost.
Grädda i ca 15-20 minuter.


Pastasallad, vickning
10 portioner

1 l pastahattar eller pastahjul
1 burk (200 g) matjesill i små bitar
2 dl (100 g) finhackad gul lök
7 hackade hårdkokta ägg
salt och peppar

Gräddfilssås:
6 dl gräddfil
1 1/2 dl majonnäs
3/4 dl mildrökt kaviar
1 1/2 dl hackad gräslök
1 1/2 dl hackad persilja
1 1/2 dl hackad dill
vitpeppar

Koka pastan och kyl av i durkslag under rinnande kallt vatten.
Blanda såsen i en stor skål.
Tillsätt pasta, matjesill, lök, ägg och rör om.
Smaka ev. av med salt och peppar.
Låt salladen stå kallt några timmar före servering.


Pastasås med skinka och curry
4 portioner

300 g pasta
2 dl matlagningsgrädde
1 gul lök
1 röd paprika
200 g rökt skinka
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk curry
1 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré

Koka pastan.
Gör såsen under tiden.
Finhacka paprika, lök och skinka.
Vispa ihop matlagningsgrädde och vetemjöl i en kastrull.
Koka upp.
Tillsätt vatten, Buljongtärning, curry, svartpeppar, tomatpuré, paprika, lök och skinka.
Koka i tre minuter.
Lyft över den färdiga pastan i såsen och rör om.