Mina favoritrecept - Potatisrätter

Janssons frestelse - Potatisgratäng 


Janssons frestelse
4 portioner

8-10 råa vinterpotatisar
2 gula lökar
20 ansjovisfiléer (2 burkar à 100 g)
3 dl grädde plus lite mjölk
ströbröd
1-2 msk margarin

Skala potatis och lök och skär dem i tunna skivor.
Varva i smord ugnssäker form potatis, ansjovis och lök, sluta med potatis.
Häll över ansjovisspadet samt hälften av gräddmjölken.
Strö över ströbröd.
Lägg några klickar margarin överst.
Gräddda i mitten av ugnen i 200-225º ca 45 min tills potatisen är mjuk.
Häll på resten av gräddmjölken mot slutet av gräddningstiden.

Ansjovisen kan bytas ut mot 10 böcklingfiléer eller 3-4 msk kaviar.
Kaviaren rörs ut i grädden.


Potatisgratäng
4 portioner

3/4 kg potatis (ca 10 st medelstora)
1-2 gula lökar eller 1 purjolök
200 g riven ost
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
vitlökspulver efter smak
2 dl grädde

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen tunt.
Skala och strimla löken.
Varva på ett stort smort ugnssäkert fat först hälften av potatisen, sedan lök, salt, kryddor och det mesta av osten och sist resten av potatisen.
Häll på grädden och strö över resten av osten.
Grädda 3/4 ner i ugnen tills potatisen känns mjuk, ca 45 minuter.

Variant: Byt ut strimlad lök mot finhackad lök som stekts tillsammans med 300 g köttfärs.